Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Το νόημα των Χριστουγέννων


γράφει ο Σπύρος Κανέλλος
 Αγαπητοί μου Αδελφοί ,εύχομαι ολόψυχα ο Άγιος Θεός να δίδει υγεία χαρά και αγάπη σε όλους! Καλά Χριστούγεννα ,όμως με αφορμή τις ευχές (που όλοι δίδουμε απλόχερα είτε εγκάρδια είτε μηχανικά) δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω κάποιους προβληματισμούς.
Τι είναι λοιπόν τα Χριστούγεννα;;; Είναι μια τυπική Θρησκευτική Εορτή;;; Είναι μια Εμπορική Ημέρα για να γεμίζουν τα καταστήματα με κόσμο;;; Είναι η μοναδική Ημέρα για φιλανθρωπίες;;; Είναι τα πολύχρωμα λαμπάκια και στολίδια;;; Ίσως είναι η γεμιστή Γαλοπούλα και το απεριόριστο φαγητό;;; Δεν είναι και λίγα τα ερωτήματα.
Ας αρχίσουμε λοιπόν από την ετυμολογία του όρου Χριστούγεννα = Χριστού  + Γέννα δηλαδή εορτάζουμε την Ενανθρώπηση του Υιού του Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού. Τι όμορφο που είναι κάποιος να κρατά τις υποσχέσεις του! Τι όμορφο είναι να δείχνει την Αγάπη του! Πόσες φορές οι γονείς μας, μας υποσχέθηκαν κάτι και το έπραξαν; Ω!!! ΤΙ ΧΑΡΑ νιώσαμε . Ίδια Χαρά και μεγαλύτερη πρέπει να νιώθουμε τα Χριστούγεννα  διότι και εδώ φανερώνεται η πραγματοποίηση της Υπόσχεσης του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ, έστειλε, Ταπεινά, τον Υιόν Του για να μας Σώσει!!!
Μεγάλη διδαχή για όλους μας είναι το γεγονός ότι ο Ιησούς ήρθε στον κόσμο όχι μέσα σε ένα παλάτι αλλά φτωχά και ταπεινά σε έναν αχυρώνα-φάτνη ως ένας Εκδιωγμένος Μετανάστης. Ναι Αδελφοί μου Ο πρώτος που δίδαξε την Ισότητα των Ανθρώπων και των φυλών ήταν Εκείνος. Ο Μεγαλύτερος Μετανάστης , Διωκόμενος , ήταν ο Αδελφός μας , Ο Σωτήρας μας , ο Χριστός!
Τι όμορφα λόγια έχουν οι Ακολουθίες της Εκκλησιάς μας. Αν όλοι μας καταφέρναμε να προσέξουμε , να καταλάβουμε αλλά κυρίως να νιώσουμε αυτά που ακούμε , να φωτίσουμε τα λαμπάκια της ψυχής μας και όχι μόνο τα εξωτερικά των στολισμών , να καταφέρουμε να φορέσουμε τα καλά ρούχα της ψυχής μας, αφού πρώτα τα καθαρίσουμε με την Ιερά Εξομολόγηση , Να «Γευτούμε» το καλύτερο «Γεύμα» που δεν είναι άλλο από το ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ!!! Έτσι έχοντας μέσα μας Χριστό να Ζήσουμε το πραγματικό νόημα της Γεννήσεως.
Ας γίνουν δύο πράγματα μέσα μας το Γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού αλλά Ταυτόχρονα και της Αναγεννήσεως του Εαυτού μας!!
«Χριστός Γεννάται Δοξάσατε» είναι η φράση που ξεκινούν οι Καταβασίες της Εορτής. Ας Δοξάσουμε τον Κυριό μας Ιησού Χριστό και εκτός από αυτά  πού είπαμε ανωτέρω μπορούμε να τον δοξάσουμε και αλλιώς …Δίδοντας Αγάπη σε αυτούς που το έχουν ανάγκη καθημερινά όχι μόνο στις Ημέρες των Εορτών. Ας είναι Εφαλτήριο τα Χριστούγεννα για έναν αγώνα Αγάπης. Τι όμορφο να μοιραζόμαστε και να μοιράζουμε ΑΓΑΠΗ,ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟ!!! Τι όμορφο να μπορέσουμε να βοηθάμε τους πτωχούς αδελφούς μας ,όχι απλά και μόνο 2-3 φορές τον Χρόνο ως μια καθιερωμένη συνήθεια και μόδα προβολής αλλά 365 μέρες τον χρόνο με το περίσσευμα και το υστέρημα των δυνάμεών μας.
Τέλος θα ήθελα πολύ να τονίσω ότι στον πόλεμο των σημερινών εποχών ,έχοντας, την λεγόμενη Κρίση (χρηματική αλλά κυρίως ηθική) ,την μόδα απιστίας και άλλα πολλά προβλήματα θα βγούμε Νικητές και ξέρετε γιατί ;;; Γιατί ο Χριστός μας πολεμήθηκε , Συκοφαντήθηκε , Βασανίστηκε αλλά Νικητής ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ!!! Έτσι και εμείς μετά την Γέννηση του και την Γέννηση – Αναγέννηση τους Εαυτού μας προσδοκούμε την Ανάσταση μας και θα τα καταφέρουμε με την Βοήθειά του!!! «Προσδοκώ Ανάστασιν Νεκρών και Ζωήν του Μέλλοντος αιώνος.» Αμήν  .
Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα
ΜΕ ΧΡΙΣΤΟ στην Ζωή σας άρα και Ελπίδα.